Stockholms Stenläggning

Att bygga mur & stödmur

Att bygga en mur eller stödmur kan förbättra både funktion och utseende i din trädgård eller på din tomt. Här är några tips att tänka på innan du börjar:

  1. Planera och designa din mur: Innan du börjar med att bygga din mur, ta dig tid att planera och designa den. Tänk på höjden, längden och tjockleken på muren, och vilken typ av sten eller material som passar din stil. Skissa gärna upp en ritning för att visualisera slutresultatet.
  2. Förbered marken: Innan du börjar med att bygga muren, se till att marken är jämn och dränerad. Beroende på markförhållandena kan det vara nödvändigt att gräva och nivåera området, eller använda en markduk för att förhindra ogräs.
  3. Välj rätt material: Det finns många olika typer av material att välja mellan för att bygga en mur, inklusive sten, betongblock och trä. Välj ett material som passar din design och användning. Kolla upp vilken typ av material som fungerar bäst i ditt klimat och som uppfyller de regler och krav som din kommun ställer.
  4. Använd rätt verktyg: Att bygga en mur kan vara en krävande process, så se till att du har rätt verktyg och utrustning för att utföra jobbet. En murstamp, murhammare, vattenpass och snöre är exempel på verktyg som kan behövas.
  5. Tänk på dränering: Se till att lägga en lämplig mängd dräneringsmaterial under muren för att säkerställa god dränering. Detta är särskilt viktigt om muren ligger i en sluttning eller om du bor i ett område med hög nederbörd.
  6. Använd rätt fog: När du har byggt din mur, se till att använda rätt fog för att fästa stenarna eller blocken på plats. Det finns olika typer av fog att välja mellan, så välj en som passar dina behov och materialval.
  7. Underhåll: För att se till att din mur håller länge och ser snygg ut, är det viktigt att regelbundet rengöra och underhålla den. Se till att ta bort ogräs och löv som samlas upp, och se till att eventuella skador åtgärdas så snabbt som möjligt.


Att bygga en mur eller stödmur kan förbättra både funktion och utseende på din trädgård eller tomt, men det kräver planering och arbete. Följ dessa tips för att se till att ditt projekt blir en succé. Om du är osäker på hur du ska bygga en mur, kan det vara en god idé att söka råd från en erfaren hantverkare eller landskapsarkitekt.

Senaste inläggen

Kontakta oss

Nicklas
– Samordnare

Telefon: 08-580 97 432
offert@stockholm-stenlaggning.se

Vill du bli kontaktad?